İLAHİYAT FAKÜLTESİ

ETKİNLİKLER

15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin Dini, Siyasi ve Sosyolojik Yansımaları Ele Alındı

Sinop Valiliği ve Sinop Üniversitesi tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin Dini, Siyasi ve Sosyolojik Yansımaları" konulu panel düzenlendi.

Sinop Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa; Sinop Valimiz Sayın Köksal ŞAKALAR, Sinop Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Sayın Personel Bnb. Cevdet Alper BATU, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Vali Yardımcısı Sayın Mehmet TANIŞIR, İl Emniyet Müdürü Sayın Ercan DAĞDEVİREN, İl Jandarma Komutanı Sayın Kıdemli Albay Halil ALTINTAŞ, İl Genel Meclis Başkanı Sayın Yakup ÜÇÜNCÜOĞLU, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet TABAK, Genel Sekreterimiz Sayın Mehmet ATLI, Fakülte Dekanlarımız, Kurum Amirleri, Daire Başkanlarımız, Akademik ve İdari Kadromuz ile çok sayıda davetli katıldı.

Program, 15 Temmuz şehitleri ile tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına ithafen Fakültemiz Öğr. Gör. Sayın Yusuf Ziya KURTULUŞ’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz 2016 Darbeye teşebbüs gecesi konulu kısa bir film gösterimi sunuldu.Moderatörlüğünü Fakültemiz Sayın Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer BARLAK’ın yaptığı panelde, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Serdar YENER ve Fen Edebiyat Fakültesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül DEMİR, "15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin Dini, Siyasi ve Sosyolojik Yansımaları" konusu üzerine söyleşi gerçekleştirdiler.Panelde darbe girişiminin sosyolojik yönlerini ele alan Fen Edebiyat Fakültesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül DEMİR, ABD ve NATO’nun 15 Temmuz ve sonrasında Türkiye aleyhindeki olumsuz tutumu üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Daha sonra söz alan Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sayın Dr. Öğr. Üyesi Serdar YENER, siyasetin önemli metotlarından biri olan stratejik hedefler çerçevesinde, FETÖ’nün kirli yapılanmasını ve amacını gözler önüne serdi.

Son olarak konuşan Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Sayın Muzaffer BARLAK, 15 Temmuz darbe girişiminin dini yansımalarını ele alarak, FETÖ’nün halkın dini duygularını nasıl sömürdüğünü anlattı. İslami naslar içerisinde şiddet eksenli muhalif hareketleri teşvik eden hiçbir hüküm bulunmadığını, aksine gerek Kur'an'da gerekse hadislerde müslüman bireylerin yöneticilerine itaat etmeye yönlendirildiklerini söyledi. Bu kapsamda Fetö'nün uydurma bir din ve yalan söylemler üzerinden birçok insanı pek çok yanlışa ve nihayetinde de meşru devlete ve millet iradesine karşı başkaldırmaya sevk ettiğini belirtti. Benzer bir tecrübenin tekrar etmemesi için dinin, asli kaynaklarından öğrenilmesi gerektiğine, kendilerine değil İslam'a çağıranlara kulak verilmesine, grup mensubiyetleri üzerinden menfaat elde etmemeye ve şayet böyle bir menfaat gelecek olursa bunu reddetmek gerektiğine dikkat çekti.

Kalite